Fonemstatus

Fonem, fon och allofon.

Morfem, morf och allomorf.

Frikativor, klusiler, approximanter och nasaler.

Bilabial, dental, labiodental, alveolar, postalveolar,velar, uvular.....


Jag börjar tröttna på fonetiken. Helt seriöst, är det verkligen nödvändigt att kunna detta?!




Hasselnöt, fonemstatus och nålar

Idag var jag hos sjukgymnasten och fick en massa nålar instuckna i ben och fot. Jag har kommit fram till att jag inte gillar akupunktur. Det gör ont. När man sen får frågan "Känns det ok?" och man svarar att, visst det gör ont men det funkar, så kommer sadisten (som jag egentligen gillar för han har hjälpt mig enormt mycket) fram och trycker till nålarna lite hårdare och säger "En liten stund till". Tack för det...

Men jag fick beröm för att jag gjort alla mina övningar och för att svullnaden i hälsenan är borta och jag behövde inte boka ett nytt besök! Ska höra av mig om jag får ont igen bara:D Så nu behöver jag inte längre se mig som stammis hos sjukgymnasten!

Gick förbi Wayne's Coffee på hemvägen och belönade mig själv med en latte med hasselnötssmak, världens godaste dryck (ockå den mest overprized) och gick sedan till posten där jag skickade iväg ett paket till Barcelona- Någon fyller ju nämligen år nästa vecka.

Nu ska jag återgå till tentapluggandet och min käre IPA-karta som jag fortfarande inte kan... Läste precis om "fonemstatus". Det är väl ett roligt ord? Status kan man visst ha på olika sätt..

Ha en bra dag!

Pensionärsvarning...?

Får man gå och lägga sig klockan nio en söndagkväll...? Eller är det lite pensionärsvarning där? Jag har ju faktiskt jobbat fredag kväll, lördag dag och söndag dag och nästan gjort klart min hemtenta och pluggat inför salstentan... Så det borde jag vara värd.

Har ju dock inget att skylla på imorgon om jag är lika seg som jag brukar vara under föreläsningarna.... Men det får jag ta.

God natt på er fellow pensionärer som redan gått och lagt sig och inte läser detta förrän imorgonbitti och ni andra också för den delen!

Riddarklubben

På väg hem från jobbet idag mötte jag en massa små riddare som var på väg åt motsatta hållet. Riddarklubben skulle nämligen ha samling i Stadshuset! Så himla sött! Det var dubbningsceremoni på gång. Det skulle finnas en drottning, en smedja och en riktig häst på Borgargården! Och så en massa småbarn utklädda till riddare, prinsar och prinsessor såklart!

Med ett sms på hemvägen föreslog jag att lillebror skulle leta fram ett svärd och smita in....

Fick ett snabbt svar av honom:

"Haha, jag behöver inget svärd, jag är ju medlem för fan!:D"

Och mycket riktigt, när lillebror var liten var han meldem i Riddarklubben med riddarrustning, hjälm, svärd, dubbning och allt vad det innebär. Undra vad de skulle säga om han kommit dit, fullt utklädd, idag, 16 år gammal...?

Maskor

Igår var jag tvungen att slänga mina strumpbyxor efter en kväll och en dags användning på jobbet. Idag, klockan halv sju på en söndagmorgon, var jag tvungen att slänga det andra identiska paret efter två dagars användning och en tvätt.


Detta på grun av maskor.


Ska man verkligen inte kunna ha ett par strumpbyxor i mer än två dagar innan de går sönder?!


Jag kan ju tyvärr inte rekommendera Åhléns när det gäller nylonstrumpbyxor.


Bara att knalla iväg och köpa ännu fler då... (Jag förstår nu varför de hade erbjudandet "Ta fem, betala för fyra")

Min nya lägenhet!

Idag har jag köpt en lägenhet.

Läskigt värre, men så himla kul!

Inflyttning sker den andra november så nu ska jag beställa hem en Ikea-katalog och frossa i färgprover och helt enkelt planera!:D

Ikväll blir det jobb, det hinns alltså inte med något firande för min del.

82,9 år gammal

Jag gjorde precis Expressens "livstest". Det vill säga ett test som skulle visa ungefär hur gammal jag kommer bli.

Jag fick 19 rätt av 24 möjliga. Detta innebär att jag har "goda förutsättningar att bli minst 82,9 år, medellivslängden bland svenska kvinnor. Eller minst 78,8 om du är man."

För det första:
Hur kan jag få "rätt" på vissa frågor? Vad är rätt svar på frågan "Hur ofta stressar du?"

För det andra:
Varför förutsätter de att jag är kvinna och sen snabbt lägger till ett "om du är man" som om inga män nånsin skulle få för sig att göra testet?

Jag vet att jag klagat på Expressens tester förut, men de är bara så himla kul! Hade en kompis som gjorde Expressens IQ-test en gång men det var nåt fel på hemsidan så hennes resultat blev "0". Plain and simple- du har noll i IQ.

Nu ska jag äntligen sova efter en lång men rolig dag. Hade precis en mottagning i Blå Hallen med 1200 personer och jag tror faktiskt att en hel del lyssnade på vad jag sa från talarstolen.

Natti natti

Sömnbrist

Den här veckan har jag sovit jättedåligt och i natt var inget undantag. Kunde inte somna förrän kanske vid ettiden, sov några timmar och sen vaknade jag och trodde att det var dags att gå upp - men då var klockan 03.22... Så jag fick helt enkelt ligga kvar. Sen, precis när jag lyckats somna vid sextiden, så börjar det mullra utanför fönstret och då är det byggjobbarna som sätter igång!  Och jag som skulle få sova till sju... Gick istället upp kvart i för det var ju ingen idé att ligga kvar och nu är jag färdig att gå till jobbet en halvtimme för tidigt...

Och jag som ska jobba kväll ikväll...

Men nu ska jag sluta klaga!

Ha en bra dag!


IPA-karta, tårta och Idol!

Idag har jag:

- Varit på föreläsning.
- Läst halva kapitel sju.
- Ritat upp IPA-kartan med olika färger och klistrat upp den på dörren. Även vokal-grejen finns där, men vadjag vet har den inte nåt speciellt nanm. Eller?
- Kollat på hemtentan, dvs. öppnat den, konstaterat att det var en massa turkiska, polynesiska och baskiska i den och alltså lagt den åt sidan, vilket faktiskt är värt en egen punkt.
- Skjutit upp allt arbete med hemtentan till bättre tider.
- Ätit tårta! Visserligen överbliven tårta från ett begravningskaffe, men man är väl fattig student- man tar det man får!
- Sett på Idol, som läggs ut på hemsidan ungefär en minut över nio.

Imorgon blir det jobb, 08.00-17.00 och sen åker jag hem till mamma, pappa och lillebror för lite lördagsmys!

Trevlig helg!

Expressen...

Nämen nu skojar de!?! Jag tar tillbaka det jag skrev om Expressen tidigare! Nu har de uppdaterat sidan och huvudnyheten är att Prins Carl-Philip verkade ha nickat till under riksdagens högtidliga öppnande. Huvudnyheten?! Är det verkligen det mest intressanta som hänt idag? Han kanske hade svårt att somna igårkväll. Eller hade ont i huvudet. Eller så var talen faktiskt skittråkiga.

Pinsamt att det ses som ett scoop i alla fall...

Jobb

Måste ju självklart lägga in en sak till som hör lite till det förra inlägget om att det känns som att det är mycket just nu. Jag har fått jobb som "helgfastis"!! Det vill säga att vara chef, eller arbetsledare som det ju heter, på Stadshuset på helgerna!

Jag får, eller snarare måste, ha kostym på mig! (Vilket jag typ alltid velat ha!!)

Känns verkligen superkul och jag hade min första dag i söndags! :D

Vad göra?

Ibland känns det som om det är fullt upp, att man flänger omkring hela tiden utan att hinna ta det lugnt. Så känner jag just nu. Och jag har precis sett en film och ungefär tre tv-program på kanal 5s hemsida.

Hur kommer det sig då att jag känner "oj oj oj, kanske skulle behöva ta det lite lugnt nu". Visst, jag har varit på föreläsning och labb i skolan idag, men det var faktiskt inte så himla ansträngande. Men ändå satt jag och halvsov på pendeln på vägen hem. (Kan tillägga att det var en sån där tyst pendel, alltså där de inte säger "Nästa: Sollentuna" osv. vilket alltså betyder att om man nu sitter och halvsover så måste man se till att va så pass vaken att man ändå kan få upp ögonen när man känner att tåget börjar tappa fart för att titta ut genom fönstret och se om man ska rusa av eller inte...)

Jag har nästan läst ut kapitlet till imorgon. Eller ok, jag har drygt halva kvar... Men nåt ska man ju ha att göra på tåget imorgonbitti också!

Mitt problem just nu är att jag inte har nånting att göra. Har sett alla mina filmer, har ingen tv (och inte heller någon micro så jag kunde ju i alla fall roa mig i ungefär 45 minuter med att värma gårdagens mat på spisen...).

Några tips på vad man kan hitta på på nätet?

Jag har redan:

- Kollat Aftonbladet (flera gånger, och jag kan ju meddela att de inte uppdaterar sidan så himla ofta och att det de "uppdaterar" med är gamla artiklar som de helt enkelt sakta men säkert flyttar uppåt på sidan.)

- Kollat Expressen. Här har jag dock bara hunnit uppdatera sidan ett par gånger och det har funkat helt ok.

- Kollat mailen, naturligtvis. I normala fall är jag hyfsat populär och min inkorg fylls varje dag med en rejäl bunt både ointressanta mail à la "Skaffa Hotmails nya superbra utökade inbox med specialeffekter!" och intressanta mail som "Här kommer en rabattcheck på Åhléns". Men idag verkar det vara ganska segt på den fronten med endast fem mail (och då räknar jag inte ens Facebooks tjatande om folk som kommenterat diverse saker)

- Läst DNs etikettspalt, som fortfarande är riktigt kul att läsa, men Magdalena Ribbing verkar ha annat för sig än att svara på frågor så det är inte mycket nytt där heller.

- Kollat Facebook. Där händer det grejer! Men hur kul är det egentligen med alla Farmville-grejer och "NN took the quizz "What is your real weight?"?? Inte så värst intressant...

- Kollat Studentportalen. Där händer det nada.

- Försökt klura ut lösenordet till Bilddagboken, en sajt som jag inte använt på länge, för att se om det hänt nåt nytt där. Tror det var två kompisar som lagt ut nya bilder under de senaste månaderna. Woopie...

- Tjuvlyssnat och Tjuvtittat. "Böff..." som man säger på franska (naturligtvis med annan stavning men det är inte bara franskstudenter som läser denna blogg).

- Kan ju tilläggas att jag gjort flera av Expressens tester som "Hur står det till med ditt motor-IQ?"

Vad mer finns det där ute i cybervärlden? Tacksam för tips! Dock ej om diverse bloggar. Det pallar jag bara inte med...


[ə] - schwa

Motvilligt visar jag detta från Wikipedia för att ni icke-lingvistiker ska förstå följande skämt:

"Schwa, även schva, är dels namnet på ett vokalljud, även benämnt neutralvokal eller vokalmummel, dels namnet på dess fonetiska symbol, ett roterat e: ə. Det uttalas med tungan centralt i munnen. Det motsvarar i många språk uttalet av en obetonad, reducerad, kort vokal, men definitionen är något flytande."

I en av våra datorsalar finns en skylt med texten:

"Onödigt användande av [ə] undanbedes."

Ett fantastiskt lingvistikerskämt!

 

(Schwa uttalas alltså "öööhhh".)


Länge sen sist...

Nu var det verkligen längesen jag bloggade! Förlåt så hemskt mycket för det!

Jag har flyttat, börjat ny utbildning och varit bortrest en del.

Ni hittar mig nu i Gamla Stan där jag hyr ett rum av en av min kära mormors väninnor.

På dagarna finns jag dock i Uppsala (om jag inte är på Stadshuset förstås) där jag läser lingvistik på Språkvetarprogrammet. Det känns toppen! Hade till exempel en fyra timmars föreläsning om fonetik häromdagen:D Det passar mig perfekt helt enkelt!

Uppdateringar kommer snart!

B

RSS 2.0